Oplossingen en antwoorden Natuur-Sterren
Blz. 11
Blz.19
Blz. 35
““
Blz. 38
Op de Sallandse Heuvelrug loopt een kudde Herefordskoeien. 10 jaar geleden was er in het Wierdense Veld een kolonie kokmeeuwen. In de boom hing een zwerm bijen. In de bijenkast heeft de imker een bijenvolk. Daar in de lucht zie je een muggenwolk. In Schaapskooi bij Twilhaar heb ik schapen gezien. De schaapsherder vertelde dat een mannetjesschaap een ram, een vrouwtjesschaap ooi en een pasgeboren schaap een lammetje wordt genoemd. Er is laatst een moer doodgereden, een vrouwtjesvos. Wanneer je ’s morgensvroeg door het bos fietst, zie je altijd konijnen. Weet jij dat een mannetjeskonijn rammelaar wordt genoemd? Als je goed kijkt zie je in het bos op verscheidene plekken mierenhopen. Daarin bevindt zich een mierennest De belangrijkste mier is de koningin Ik zag een hommel in de grond verdwijnen. In het Buitencentrum las ik dat het mannetje van de hommel dar heet.
Blz. 39
Blz. 48
Blz. 67
Blz. 69
Blz. 73
1. De Sallandse Heuvelrug is ongeveer 15km lang en 5 tot 7km breed.
2. In de gemeenten Hellendoorn en Rijssen-Holten.
3. De Hellendoornse Berg 45m. De Haarlerberg 71m. Grote Koningsbelt 75m. De Holterberg 60m.
4. Het zijn geen echte bergen. Die zijn hoger dan 500m. Deze “bergen” zijn hoger dan de omgeving.
5. In de Weichsel- ijstijd was er bijna geen plantengroei. Het waaide vaak hard. Daarom werd het dekzand over de berg heen geblazen en pas aan de andere kant neergelegd.
6. Regenwater zakt diep weg in het grove zand en grind. Gras en landbouwgewassen zouden verdrogen. Bovendien is de grond erg onvruchtbaar.
7. Bos, bomen hebben een uitgebreid wortelstelsel om aan water te komen. Heide kan tegen droogte en groeit goed op de onvruchtbare grond.
Blz. 83