25 augustus 2017
Green Deal Scholen helpt schoolbesturen op weg
Subsidie voor gezond en duurzaam schoolgebouw verlengd tot eind 2017
Utrecht, 25 augustus 2017 – Goed nieuws: schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs kunnen ook de komende maanden nog gebruik maken van de subsidieregeling voor verduurzaming van hun schoolgebouwen. De overheid heeft de subsidieregeling verlengd tot en met 29 december 2017. Met de subsidie ontvangen schoolbesturen 50% van de kosten voor het inhuren van extern advies terug, tot een maximum van € 3.500. Er is nog ruimte voor circa 70 subsidieaanvragen. Hierbij geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt.
“Het is plezierig dat we ook de komende maanden schoolbesturen op weg kunnen helpen met een financiële tegemoetkoming”, zegt woordvoerder Wim Lengkeek. “Zo kunnen deze besturen actief aan de slag met een gezonder binnenklimaat, duurzame energiebronnen en lagere energiekosten. Daarvan profiteren niet alleen leerlingen en leerkrachten, maar ook de huishoudportemonnee van de school.”
De subsidie maakt onderdeel uit van de Green Deal Scholen die besturen op weg helpt met praktische informatie en stappenplannen. De Green Deal Scholen beoogt een gezond, duurzaam en ook betaalbaar schoolgebouw.

(meer…)

Floralia 2017
Het CNME heeft dit jaar voor de derde keer het Floraliaproject georganiseerd. In het kader van dat project krijgen de kinderen van de basisschool een kleine pelargonium aangeboden met de bedoeling dat zij de plantjes met zorg en liefde opkweken tot mooie bloeiende planten.

1 maart is er een uitnodiging gestuurd naar alle basisscholen binnen onze gemeente met de vraag of men mee wilde doen. Van 10 scholen kregen we een positieve reactie. Op 30 maart werden de door de firma Odink geleverde plantjes bij de scholen bezorgd. De leerkrachten konden de handleiding ,werkboekje voor de leerlingen en een PowerPointpresentatie over de pelargonium via de CNMEwebsite downloaden.
Vrijdag 16 juni werden de planten op de scholen beoordeeld door een jury. Op alle scholen stonden de planten buiten het lokaal uitgestald. Alle waren voorzien van een voor- en achternaam.. De jury was blij verrast dat de meeste plantjes flink waren gegroeid en zo mooi bloeiden. De leerkrachten verdienen een compliment omdat zij ondanks alle drukte hun kant van de organisatie prima hebben verzorgd.
Op woensdag 21 juni kwamen de twee beste plantenkwekers van iedere school naar het Buitencentrum om in het bijzijn van familie, vrienden en vriendinnen de gouden of zilveren medaille in ontvangst te nemen. Zij kregen deze uitgereikt door het oud-bestuurslid van de vereniging Groei en Bloei,, Anjo ter Avest.
Nikki Hendriks van basisschool De Rietslenke kreeg een beker omdat zij de allermooiste pelargonium van alle kinderen had gekweekt.
De kinderen van Op Weg hebben echt een klasse prestatie geleverd. Hun plantjes kregen gemiddeld het hoogste cijfer. Zij ontvingen daarvoor de gouden beker.
Het CNME bedankt alle leerkrachten, de juryleden, de kinderen en de ouders voor hun bijdrage. Het was weer een zeer geslaagd project.

IMG_4817

 

 

 

 

 

 

 

23-6-2017 09-08-22

CNME logo

 

 

Het CNME is plotseling in zwaar weer beland.

De afgelopen maand is er bij het CNME achter de schermen veel gebeurd:

  1. Onze voorzitter is per direct gestopt; het CNME nam  meer tijd in beslag dan haar lief was. Ze wil wel op projectbasis actief blijven.
  2. Twee teamleden hebben aangegeven per direct te stoppen; de een wegens ziekte, de ander wegens andere bezigheden.
  3. Een ander blijft tot juli 2017 actief binnen het CNME. Daarna stopt hij volledig en gaat zich op andere zaken richten.
  4. Drie andere teamleden willen zich minder binden; ze kunnen gaan en staan waar ze willen en willen van die vrijheid genieten. Zij gaan het CNME op termijn verlaten.

We waren al een klein team, zijn allemaal vrijwilligers en hebben nu dringend versterking nodig om het CNME voor de schooljeugd en leerkrachten te laten blijven bestaan.

Wie komt ons helpen?

We zoeken een nieuwe voorzitter, een penningmeester,  iemand die de materialen naar de scholen brengt en iemand die woensdagmiddag en /of donderdagmorgen aanwezig is in het Buitencentrum als mede beheerder van het Centrum.

We hebben een brief naar de scholen gestuurd, vacatures bij de vacaturebank geplaatst (zoeken onder organisatie: CNME)  en met diverse personen gesproken.  Als je ideeën hebt; we  staan open voor iedere oplossing voor de ontstane situatie.

Wanneer je wilt helpen, maar ook voor vragen en inlichtingen kun je contact opnemen met:
Jan van Rijn (janvanr@gmail.com). Tel 06 33 89 72 68

Met vriendelijke groeten,

Het CNME-team,

CNME Hellendoorn
p/a Buitencentrum Sallandse Heuvelrug
Grotestraat 281
7441 GS Nijverdal
Telefoonnummer: 06 10 42 09 54
e-mail: cnmehellendoorn@gmail.com
Openingstijden: Iedere woensdagmiddag en donderdagmorgen uitgezonderd: de schoolvakanties

 

 

 

 

BELEEF HET DONKER

Tijdens EARTH HOUR Hellendoorn op zaterdagavond 25 maart

Nijverdal gaat op zwart. Figuurlijk .  Want op 25 maart vieren we Earth Hour in het Huis voor Cultuur en Bestuur en op het Henri Dunantplein.  Samen staan we stil bij de toekomst van de aarde.

“Door een uur (van 20.30-21.30 uur) het licht uit te doen, geven miljoenen mensen, bedrijven en gemeenten wereldwijd op hetzelfde tijdstip het signaal af dat zij zich zorgen maken over de toekomst van onze planeet. In Nijverdal gaat het licht uit bij het Huis voor Cultuur en Bestuur, op het Henri Dunantplein en bij de winkels, restaurants en huizen die aan het plein zijn gelegen. Bij ZINiN en Toi Toi branden alleen de kaarsen en zijn de lampen uit.  Er is een mooi muzikaal programma die avond in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur en op het Henri Dunantplein.  Voor kinderen, jongeren en volwassenen, voor elk wat wils” vertelt Norbert Grobben, een van de initiatiefnemers.

Vanaf 19.30 uur is er livemuziek en kunnen kinderen hun puzzels ,die ze via het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie hebben gekregen, inleveren om daarbij een mooie energielamp te winnen. Om 20.00 uur is de opening van een kleine fototentoonstelling van foto’s gemaakt door jongeren van het jongerencentrum Place to be, die met begeleiding van fotograaf Emile Willems op pad zijn gegaan en foto’s hebben gemaakt in het thema “licht-donker”. Er is muziek van 2TuneUP en Jan Niewold. Cor Kolthof vertelt over de mogelijkheden om zuinig met licht om te gaan. Permanent draait de film van Al Gore “An inconvenient truth”. Als het licht uit gaat om half negen vertelt verhalenverteller Herman Kampman mooie verhalen en is er begeleidende muziek van Jan Niewold.

“Om 20.30 uur wordt er afgeteld en beleven we het donker”.  

Tot slot een oproep aan alle bewoners, bedrijven en organisaties van Hellendoorn: Doe jij 25 maart van 20.30 – 21.30 uur ook het licht uit?!

Nieuwsgierig wat er allemaal gaat gebeuren? Bekijk dan de Facebookpagina (https://www.facebook.com/EarthHourHellendoorn/).

Earth Hour Hellendoorn wordt georganiseerd door individuele leden van IVN, politieke partijen en de Duurzaamheidsambassadeurs van de gemeente Hellendoorn met steun van de Provincie Overijssel.  Zie ook www.http://www.duurzaamhellendoorn.nl/

 Algemeen

“Samen laten we zien dat we het belangrijk vinden om goed voor de aarde te zorgen” vertelt provinciaal initiator Sterre Delemarre. “Wij hebben de ambitie om in heel Overijssel een beweging in gang te zetten om mensen bewust te maken van de klimaatuitdagingen waar we voor staan en de noodzaak zelf een bijdrage te leveren aan een leefbare, duurzame aarde. Onze droom is om in heel Overijssel, in samenspel met bedrijfsleven, overheden, maatschappelijke organisaties en bewoners, in alle gemeenten activiteiten in het kader van Earth Hour te realiseren. Niet alleen tijdens Earth Hour zelf, maar ook in de aanloop van het evenement. Vorig jaar hebben we evenementen georganiseerd in Deventer en Zwolle. Dit jaar geeft de Provincie Overijssel ons de kans om in vijf gemeenten Earth Hour aan te jagen. In alle vijf gemeenten (Zwolle, Deventer, Olst-Wijhe, Hellendoorn en Enschede) komt er een evenement  en is er een fotoproject voor kinderen.  Maar wat zo mooi is, is dat overal de gemeenten, organisaties en verenigingen, bewoners, kleine en grote bedrijven aansluiten en meedoen”.  Voor meer informatie zie www.jijenoverijssel.nl/earthhour.

 

Op de Dag van de Duurzaamheid (10 oktober 2016) ben ik op de Wingerd geweest om het verhaal “Pieter en de stuntmeeuwen” voor te lezen.
Juf Myriam Broekhaar van groep 4/5 had al verteld dat en waarom ik zou komen. De kinderen luisterden aandachtig. Daarna hebben we aan de hand van een Powerpointpresentatie de voor en nadelen van plastic en kunststof besproken. De meeste kinderen weten nu wel dat dieren rondslingerend plastic eten en dat ze daar op z’n minst ‘buikpijn’ van krijgen. Ook weten ze dat het héél lang duurt voordat plastic vergaat. Als eindopdracht hebben de kinderen een tekening gemaakt van plastic spullen die ze thuis gebruiken. De tekeningen vind je hier. (Wanneer je op de tekening klikt, wordt deze vergroot.)
Het was leuk om weer eens op de Wingerd voor de klas te staan en met de kinderen over duurzaamheid te praten.

Jan van Rijn

p1140758p1140759-vjl

 

De Dag van de Duurzaamheid vindt plaats op maandag 10 oktober 2016.

Door heel Nederland vinden, voor het achtste jaar, duizenden duurzame activiteiten plaats, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden.

Samen laten we zien dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend is.

Wij besteden er aandacht aan tijdens de Kinderboekenweekactiviteiten voor de groepen 4 en 5 van de basisscholen in het Buitencentrum.

 

 

Jaarprogramma 2017-2018

 

Floralia brief naar de scholen

Floralia Antwoordstrook